free | free shipping on your order from €50 within the Netherlands
Go to wishlist Wishlist

Shopping cart

Your cart is currently empty

rijkswachters | de trouwe bewakers van de Rijksmuseum Kunst

rijkswachters | de trouwe bewakers van de Rijksmuseum Kunst

Ken jij de Rijkswachters al? In 2023 was het 10 jaar geleden dat het Rijksmuseum na de verbouwing weer open ging en de Rijkswachters zijn ontstaan.

Tijdens deze ingrijpende verbouwing, die 10 jaar heeft geduurd, is de kostbare kunst van het museum opgeslagen geweest of heeft rondgereisd naar verschillende musea over de hele wereld. Al deze prachtige kunstschatten werden beschermd door houten kratten. Maar toen het Rijksmuseum weer open ging waren deze kratten niet meer nodig.


studio hamerhaai

En zo ontstonden de Rijkswachters gemaakt door Nikki en Boudewijn van Studio Hamerhaai. Ze maken Dutch Design van “afval” “Afval” bewust tussen aanhalingstekens, want het is gewoon hoogwaardig materiaal. Met een leven en hun eigen verhaal. Het is afval omdat het materiaal is dat anders zou worden weggegooid. Zo ook dus de kratten van het Rijksmuseum. Studio Hamerhaai maakte hier leuke houten robotjes van. Allemaal uniek door hun print en uitvoering en ieder met een ander verhaal.



maison koos blog_rijkswachters

wat beschermde jouw rijkswachter?

Het leuke is dat je kunt uitzoeken welke kunstschat jouw Rijkswachter heeft beschermd. Iedere robot is voorzien van een nummer, wat je kunt invoeren op de site van Studio Hamerhaai en je ontdekt welke kunstschat er door deze Rijkswachter veilig was opgeborgen toen het Rijksmuseum werd verbouwd. Toen ik de eerste Rijkswachters voor maison KOOS binnen kreeg, was ik er meteen 2 kwijt aan mijn kinderen. Die enthousiast gingen uitzoeken wat er beschermd was door hun robot. Geen Rembrandt voor ons, maar zo hebben we een Rijkswachter waar een Bandelier met kruitmaatjes en kogelzakje uit 1600 in heeft gezeten. Een bandelier is dus een dwars over de schouder gedragen, brede draagband of draagriem die oorspronkelijk werd gebruikt om een sabel of degen in te hangen of om patronen in te steken. Hebben we opgezocht hoor, maar zo leren ze (en ik ) meteen weer iets bij.

De andere Rijkswachter robot beschermde een schaal op voet met een portret van een man en een vrouw. De schaal komt uit Italië en is rond 1530 – 1540 gemaakt. Het leuke is dat bij deze informatie ook staat waar in het Rijksmuseum dit stuk te vinden is, zodat je deze ook nog eens in het echt kunt gaan bekijken.

maison koos blog_rijkswachters

De Rijkswachters zijn erg leuk als origineel kraamcadeau of voor op de kinderkamer, een leuk cadeautje voor een kunstliefhebber maar staan natuurlijk ook gewoon leuk in je eigen interieur. Ze zijn er in 3 maten en dus altijd in een andere uitvoering. Je vind onze collectie hier: Rijkswachters | v.a. €29,95

Nu nog tijd vinden om een keer de kunst van “onze” Rijkswachter in het Rijksmuseum te gaan bewonderen. Deze zomer maar eens plannen. 

 

foto's: studio hamerhaai, rijksmuseum & zinst

 


over de auteur - Kirsten Oosterwaal

Kirsten is het gezicht achter maison KOOS . Samen met haar man en 2 kinderen woont ze in Brabantse Waalwijk. Graag deelt ze hier tips en ideeën op het gebied van interieur en duurzaamheid. Ze houdt van koffie, yoga, lezen, snowboarden, nintendo en lekker (uit)eten of borrelen met friends & family ♡



Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? Yes No More on cookies »