free | free shipping on your order from €50 within the Netherlands
Go to wishlist Wishlist

Shopping cart

Your cart is currently empty

spring | voor de bloemetjes en de bijtjes

spring | voor de bloemetjes en de bijtjes

Geen zorgen, geen lesje lentekriebels hier hoor - dat laten we aan de experts over ;-) Maar wel wat leuke tips om je tuin of balkon een waar bijen- en vlinderparadijs te maken.

Want het gaat niet goed met de bijen en vlinders. Meer dan de helft is al bijna verdwenen. Dat komt omdat er steeds minder plekken zijn waar ze voedsel kunnen vinden en een nest kunnen maken. Ook zien we steeds minder vlinders, doordat ook hun leefgebied wordt bedreigd door de aanleg van industriegebieden, wegen en woonwijken. En bijen en vlinders zijn onmisbaar voor het verspreiden van stuifmeel. Zo kunnen bloemen, fruit en planten groeien.

hotel balconia

Een paradijsje dus… daar hoort een fijne place to stay bij. Vlinders kruipen van nature graag in schuurtjes, houtstapels of struiken, dus ruim niet alles strak op (indien mogelijk). Maar bijen en andere insecten maak je ook erg blij met een insectenhotel. Deze kun je zelf maken, hiervoor zijn talloze voorbeelden te vinden op bijvoorbeeld Pinterest. Maar er zijn ook heel veel mooie exemplaren verkrijgbaar, zoals het Busy Bee Hotel van Studio Carmela Bogman. Gemaakt van gerecycled vilt met esdoornhout. De verschillende ingangen in het hout zorgen voor een fijne omgeving voor de bij. Door het eigentijdse design is het ook nog eens een eyecatcher in je tuin of patio.

 

the busy bee hotel

gooi eens een bommetje

Naast een fijne verblijfplaats is het natuurlijk ook fijn als er wat lekkers te halen valt. En daar zijn bloemen voor nodig natuurlijk. Want vlinders en bijen voeden zich onder andere met nectar. En doordat ze zich verplaatsen brengen ze stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Veel voedselgewassen en planten kunnen zich pas voortplanten of vruchten krijgen na bestuiving. Je kunt natuurlijk in je tuin mooie bloeiende planten of fruitbomen zetten, maar hoe leuk is het om een border met veldbloemen te zaaien! “Gooi” een paar leuke bloembommetjes in de border, geef ze water en laat de natuur verder haar werk doen. Door de mix van verschillende zaden kun je de hele zomer plezier hebben van prachtige veldbloemen. Jij blij en de bijen en de vlinders ook!

 

blossombs - bloembommen

Ben je niet gezegend met een tuin, dan kun je de bloemenbommen ook in een grote pot doen of maak een kruidenhoekje op je balkon. Ook dat trekt bijen en andere nuttige insecten aan. 

Of gooi de bloembommetjes op een braakliggend stuk grond of grasstrook bij je in de buurt (let op: de bloembommen mogen niet in een beschermd natuurgebied worden gegooid), dan kun je er ook van genieten tijdens een rondje wandelen. 

Meer over het behoud van de bijen - en vlinderpopulatie vind je op de sites van de rijksoverheid of natuurmonumenten. Daarnaast is er van 15 april t/m 24 april a.s. een nationale bijentelling en is het 20 mei de Wereld dag van de bij. Genoeg initiatieven dus voor een betere toekomst van de bij! 

 


over de auteur - Kirsten Oosterwaal

Kirsten is het gezicht achter maison KOOS . Samen met haar man en 2 kinderen woont ze in Brabantse Waalwijk. Graag deelt ze hier tips en ideeën op het gebied van interieur en duurzaamheid. Ze houdt van koffie, yoga, lezen, snowboarden, nintendo en lekker (uit)eten of borrelen met friends & family ♡

 

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? Yes No More on cookies »