free | nu tijdelijk gratis Paper & More magazine bij je bestelling v.a. €35
Go to wishlist Wishlist

Shopping cart

Your cart is currently empty

voorjaarsschoonmaak | zo doe je dat!

voorjaarsschoonmaak |  zo doe je dat!

In dit blog lees je hoe je de voorjaars schoonmaak het beste aan kunt pakken.

Het is weer lente! De zon komt vaker tevoorschijn en opeens zie je dat de ramen wel heel vies zijn en die heerlijke zonnestralen belichten het stof nog maar eens extra goed. En dus is het tijd voor een ouderwetste voorjaarsschoonmaak. En zeker nu we meer thuis zijn dan ooit is het superfijn om een schoon en opgeruimd huis te hebben. Het geeft je rust in deze rare tijden. Maar hoe pak je dat nou aan?

maak een planning

Voorjaarsschoonmaak dus… een flinke klus, want officieel is het de bedoeling dat je het hele huis aanpakt. Kamer voor kamer en dus niet even lafjes er doorheen poetsen. Bepaal wat je wil doen, wat het hardst nodig is en bedenk hoeveel tijd je nodig denkt te hebben. Smeer het uit over een aantal weken, want als je het in een keer wilt doen dan kan het zijn dat je al afhaakt voor je goed en wel begonnen bent ;-)Heb je een planning gemaakt dan is het misschien wel fijn om hulptroepen (naja, hulptroep eigenlijk om het coronaproof te houden). Vraag een familielid of vriend(in) om je te komen helpen, waarschijnlijk gaat het dan een stuk sneller en het is nog gezellig ook, kom je eindelijk weer eens bijgepraat). Stuur een leuke kaart om ze uit te nodigen, zoals deze leuke all-in-one cards of de Happy invites, dan is de kans vast groter dat ze ja zeggen.

fijne materialen

Zorg dat je de juiste materialen in huis hebt voordat je begint. Niets zo vervelend als je halverwege erachter komt dat je iets mist. Gebruik dus voor fijn schoonmaakmateriaal, waar je goed mee kunt werken en producten die je lekker vindt ruiken. Zelf werk ik graag met de prettige producten van het Deense Humdakin. Zij maken een uitgebreide lijn van schoonmaakproducten gebaseerd op natuurlijke ingrediënten uit de Scandinavische natuur, vrij van parabenen, chemische parfums en agressieve conserveringsmiddelen. De schoonmaakmiddelen worden niet op dieren getest en zijn bijna allemaal vegan. De producten zelf worden verpakt in 100% recyclebaar plastic en hun textiel wordt gemaakt van biologische katoen.

Ook fijn zijn de Bubble Buddies van Foekje Fleur. De Bubble Buddy is een zeepbakje slash zeeprasp van gerecycled plastic met een ouderwets lekkere schoonmaakzeep. Die biologische en handgemaakte zeep kun je zo gebruiken, maar je kunt ‘m ook raspen om hiermee je eigen sopje te maken.

Met al deze milieu-, mens- én diervriendelijke producten kun je met een gerust hart aan de schoonmaak, hoe fijn is dat!

aan de slag

Planning: check, hulp: check, materialen: check. Dan nu aan de slag. Ga grondig te werk en pak alles aan. Dingen die je makkelijk vergeet zijn bijvoorbeeld de plinten, stof ze een keer goed af en haal er daarna een vochtige doek overheen. Reinig ook alle deurklinken, lichtknoppen, telefoons, afstandsbedieningen, laders etc. Dingen die je dagelijks in je handen hebt, maar toch zelden schoongemaakt worden.

Maak ook eens het speelgoed van de kinderen schoon. Sommige dingen zoals lego of ander plastic spul kunnen prima in de vaatwasser en knuffels kunnen op een niet te hoge temperatuur in de wasmachine. Laat je kinderen helpen om ze daarna te drogen te leggen op een kleedje buiten in de zon bijvoorbeeld, of hang aan de waslijn.


voorjaarsschoonmaak


Maak ook je witgoed apparaten een keer goed schoon. Laat je vaatwasser en wasmachine leeg draaien op een programma van 60+ graden. Maak de filters leeg (ook van je droger) en doe alles een keer goed af van binnen- en buiten. Is je wasmachine schoon, was dan meteen eens je herbruikbare boodschappentasjes, dat is vast ook alweer even geleden?

styling

Ben je helemaal klaar met schoonmaken dan komt het leuke gedeelte… breng je huis in lentesfeer met een frisse styling. Probeer eens te schuiven met wat meubelstukken of wissel van vazen en andere decoratie. Mooie hand- en theedoeken in de keuken, verse bloemen en tot slot nog een lekkere geurkaars.

En ben je eindelijk zover dan is het natuurlijk tijd voor een beloning (neem ook tussendoor op tijd een pauze met een kop koffie en iets lekkers, het moet wel leuk blijven natuurlijk). Geef je zelf vrij en geniet van je schone opgeruimde huis, lees een goed boek of binge die Netflix-serie.

gratis checklist

Veel van bovenstaande tips komen uit het pas verschenen “The art of Organizing, Cleaning and Styling” van Humdakin. Een prachtig coffee-table book vol met tips en tricks voor een duurzaam benadering van het schoonmaken. In het boek vind je bijvoorbeeld een schoonmaakplanning van dag tot jaar, styling inspiratie, en allerhande schoonmaaktips voor binnen- en buiten. Ook zijn er diverse checklists om georganiseerd te werk te gaan. En omdat we je graag een beetje helpen sturen we bij iedere bestelling van 1 of meer Humdakin producten de Spring Cleaning Checklist mee* bijeengehouden met een leuke goudkleurige binder clip. Kun je direct aan de slag ;-)

voorjaarsschoonmaak

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om aan de slag te gaan met de voorjaarsschoonmaak, ben erg benieuwd! Deel je je resultaat op Insta met #maisonkooscleaning? Doe ik dat ook. Nog meer voorjaarsinspiratie nodig, kijk dan hier.

Liefs Kirsten*in maart en april 2021
fotocredits: humdakin, foekje fleur & canva

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? Yes No More on cookies »