free | free shipping on your order from €50 within the Netherlands
Go to wishlist Wishlist

Shopping cart

Your cart is currently empty

voorjaarsschoonmaak | zo doe je dat!

voorjaarsschoonmaak |  zo doe je dat!

In dit blog een aantal fijne tips hoe je de voorjaars schoonmaak goed aan kunt pakken.

Het is weer lente! De zon komt vaker tevoorschijn en opeens zie je dat de ramen wel heel vies zijn en die heerlijke zonnestralen belichten het stof nog maar eens extra goed. En dus is het tijd voor een ouderwetse voorjaarsschoonmaak. En zeker nu we meer thuis zijn dan ooit is het superfijn om een schoon en opgeruimd huis te hebben. Het geeft je rust in deze rare tijden. Maar hoe pak je dat nou aan?


maak een planning

Voorjaarsschoonmaak dus… een flinke klus, want officieel is het de bedoeling dat je het hele huis aanpakt. Kamer voor kamer en dus niet even lafjes er doorheen poetsen. Bepaal wat je wil doen, wat het hardst nodig is en bedenk hoeveel tijd je nodig denkt te hebben. Smeer het uit over een aantal weken, want als je het in een keer wilt doen dan kan het zijn dat je al afhaakt voor je goed en wel begonnen bent ;-)Heb je een planning gemaakt dan is het misschien wel fijn om hulptroepen. Vraag een familielid of vriend(in) om je te komen helpen, waarschijnlijk gaat het dan een stuk sneller en het is nog gezellig ook, kom je eindelijk weer eens bijgepraat). Stuur een leuke kaart om ze uit te nodigen, zoals deze leuke all-in-one cards of de Happy Invites, dan is de kans vast groter dat ze ja zeggen.

fijne materialen

Zorg dat je de juiste materialen in huis hebt voordat je begint. Niets zo vervelend als je halverwege erachter komt dat je iets mist. Gebruik dus voor fijn schoonmaakmateriaal, waar je goed mee kunt werken en producten die je lekker vindt ruiken. Zelf werk ik graag met Ecover; betaalbare schoonmaakproducten met plantaardige, biologisch afbreekbare ingrediënten, een fles gemaakt van grotendeels gebruikte en gerecyclede plastics. En oeh het ruikt ook nog eens heerlijk.

Ook heel fijn zijn de Bubble Buddies van Foekje Fleur. De Bubble Buddy is een zeepbakje slash zeeprasp van gerecycled plastic met een ouderwets lekkere schoonmaakzeep. Die biologische en handgemaakte zeep kun je zo gebruiken, maar je kunt ‘m ook raspen om hiermee je eigen sopje te maken. En die bakjes staan ook nog eens heel mooi op je aanrecht of in de badkamer!

Met al deze milieu-, mens- én diervriendelijke producten kun je met een gerust hart aan de schoonmaak, hoe fijn is dat!

aan de slag

Planning: check, hulp: check, materialen: check. Dan nu aan de slag. Ga grondig te werk en pak alles aan. Dingen die je makkelijk vergeet zijn bijvoorbeeld de plinten, stof ze een keer goed af en haal er daarna een vochtige doek overheen. Reinig ook alle deurklinken, lichtknoppen, telefoons, afstandsbedieningen, laders etc. Dingen die je dagelijks in je handen hebt, maar toch zelden schoongemaakt worden.

Maak ook eens het speelgoed van de kinderen schoon. Sommige dingen zoals lego of ander plastic spul kunnen prima in de vaatwasser en knuffels kunnen op een niet te hoge temperatuur in de wasmachine. Laat je kinderen helpen om ze daarna te drogen te leggen op een kleedje buiten in de zon bijvoorbeeld, of hang aan de waslijn.


voorjaarsschoonmaak

 

Maak ook je witgoed apparaten een keer goed schoon. Laat je vaatwasser en wasmachine leeg draaien op een programma van 60+ graden. Maak de filters leeg (ook van je droger) en doe alles een keer goed af van binnen- en buiten. Is je wasmachine schoon, was dan meteen eens je herbruikbare boodschappentasjes, dat is vast ook alweer even geleden?

styling

Ben je helemaal klaar met schoonmaken dan komt het leuke gedeelte… breng je huis in lentesfeer met een frisse styling. Probeer eens te schuiven met wat meubelstukken of wissel van vazen en andere decoratie. Mooie hand- en theedoeken in de keuken, verse bloemen en tot slot nog een mooie kaars.

En ben je eindelijk zover dan is het natuurlijk tijd voor een beloning (neem ook tussendoor op tijd een pauze met een kop koffie en iets lekkers, het moet wel leuk blijven natuurlijk). Geef je zelf vrij en geniet van je schone opgeruimde huis, lees een goed boek of binge die Netflix-serie.

voorjaarsschoonmaak

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om aan de slag te gaan met de voorjaarsschoonmaak, ben erg benieuwd! Deel je je resultaat op Insta met #maisonkooscleaning? Tag je ons, dan delen wij je poetsinspanningen in onze stories. Nog meer voorjaarsinspiratie nodig, kijk dan eens hier.

Liefs Kirstenfotocredits: stephanie ot & canva


over de auteur - Kirsten Oosterwaal

Kirsten is het gezicht achter maison KOOS . Samen met haar man en 2 kinderen woont ze in Brabantse Waalwijk. Graag deelt ze hier tips en ideeën op het gebied van interieur en duurzaamheid. Ze houdt van koffie, yoga, lezen, snowboarden, nintendo en lekker (uit)eten of borrelen met friends & family ♡

 

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? Yes No More on cookies »